Tips og Tricks til Firefox

Jeg hørte selv engang til dem der kun brugte IE, men det er efterhånden længe siden. Siden Firefox kom "på gaden" har jeg været svoren tilhænger.
Nu bliver IE kun brugt steder hvor man endnu ikke har indset at der findes andre browsere (eller bevidst har valgt at udelukke folk med andet end IE af forskellige årsager).

Nedenfor har jeg samlet nogen af de svar jeg giver når folk spørger mig om Firefox.
Hvorfor er Firefox så bedre?

Det første jeg faldt for var det der på nudansk hedder "tabbed browsing".

Tabs i Firefox

Det er ganske enkelt en af de mest revolutionerende opfindelser i en browser nogensinde, og giver dig mulighed for at have flere sider åbne samtidigt.
Det bedste succeskriterie for denne feature er at Microsoft ret hurtigt kom med en udvidelse til IE 6 der kunne det samme (eller næsten i hvert fald).

Søgefelt i FirefoxDet næste jeg faldt for er muligheden for at integrere søgemaskiner direkte i browseren. I "gamle dage" havde man Google liggende som fast startside - eller i hvert fald som sit første bogmærke. Det er ikke længere nødvendigt med Firefox, for her får man søgefeltet i selve browseren.

På den måde kan man søge direkte på Google, og det gør det hele meget hurtigere. Selvfølgelig var det ikke nok med Google, så Mozilla lavede det således at man kunne tilføje flere søgemaskiner til browseren. På den måde kan man bruge nøjagtig det opslagsværk man har det bedst med.
Søgemaskine-plugins i Firefox
Med andre ord er det Vælg søgemaskine > Indtast søgeord > Søg
Meget hurtigere kan det ikke gøres. Når man søger på Google kommer der endda forslag til søgetermer op efterhånden som man skriver sin søgestreng. Ganske fikst - og ikke mindst effektivt.

Efterhånden er der mange forskellige at vælge imellem. Også danske sider kan søges på denne måde. Se hvad der findes af danske plug-ins hos Mycroft.
Du kan f.eks. søge direkte på Krak, Track & Trace hos PostDanmark, CVR-oplysninger fra cvr.dk eller mange andre.
Her til højre kan du se hvilke plugins jeg selv har installeret for tiden.

Hvis udvalget ikke er godt nok kan du endda selv lave lige netop den plugin du har brug for. Metoden er beskrevet på denne side hvor man også kan læse om OpenSearch som Firefox fra version 2 understøtter.
Fordelen ved OpenSearch er åbenlys fordi man dermed kan lave plugins der understøttes af flere browsere - herunder også IE.

Hvis man ikke har mod på at lave sine plugins selv - og ikke kan finde en der allerde er lavet - er der hjælp at hente. Japaneren Kejii Saito har lavet en fiks lille applikation der kan skrive den kode der skal til.
Alternativt kan man smutte forbi searchplugins.net hvor man også kan få hjælp til at lave sit plugin.

Gør dog dig selv den tjeneste først at søge de eksisterende plugins igennem hos Mycroft eller searchplugins.net for chancen for at det allerede er lavet er meget stor, og der er jo ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen :-)

Mange genveje giver hurtigere brug

Firefox er også spækket med tastaturgenveje der gør browsing meget nemmere - når man lige har fået dem "ind i fingrene".
Her kommer de mest nyttige:
  • CTRL+F Søg på den aktuelle side. Super nyttigt når man besøger teksttunge websites.
  • CTRL+T Åbner nyt faneblad og placerer cursoren i adressefeltet
  • CTRL+W Lukker det aktuelle faneblad
  • CTRL+TAB bladrer frem i faneblade.
  • CTRL+SHIFT+TAB bladrer tilbage i faneblade
  • Mellemrum hopper 1 skærmside ned ad siden
  • Mellemrum + SHIFT hopper 1 skærmside op ad siden

Også med musen kan man "komme hurtigere frem".
  • Klik med scrollhjulet (hvis du har et) på et link og det åbner i et nyt faneblad
  • SHIFT + scroll ned giver den forrige side (svarer til tilbage-knappen i browseren)
  • SHIFT + scroll op giver den næste side (svarer til frem-knappen i browseren)

Hvad med udvidelser?

Her bliver det rigtigt spændende, for det er endnu en af Firefox' stærke sider, og her er det nærmest kun fantasien der sætter grænser.
Tilføjelser dækker over ekstra funktionalitet som tilføjes browseren via et plugin (og ja søgemaskiner hører teknisk set også til i denne kategori).

NoScriptDet kunne f.eks. være udvidelsen NoScript der blokerer for alle former for scipts på et website - undtagen dem du har tillid til - og dermed gør ens færden på nettet meget sikrere.

Det fede med disse udvidelser er at Firefox selv holder styr på om der er opdateringer til dine udvidelser. Det sker ganske enkelt hver gang du starter Firefox.

Det er også en fordel at det er enormt nemt at installere disse udvidelser.
Når den rette udvidelse er fundet installeres den med et enkelt klik. Ikke noget med først at downloade noget der så efterfølgende skal køres. Ofte er det ikke engang nødvendigt at genstarte Firefox (det er det dog når udvidelserne opdateres).

Du kan gennemse listen med udvidelser hos Mozilla.

Er der slet ikke nogen bagsider af medaljen?

Jo - det er der desværre. Dog ikke noget man ikke kan leve med.

F.eks. er der det problem at Firefox og IE ikke fortolker tingene ens. Med tingene menes her primært HTML og CSS.
Microsoft har i flere tilfælde valgt at fortolke programkode ud fra deres egne definitioner i stedet for at gøre det som fastlagt i den givne standard.
Det giver lidt hovedbrud når man skal lave et website, fordi man skal tage højde for at tingene ikke fremtræder ens i forskellige browsere.
Det betyder desværre også, at mange webdesignere retter deres kode ind efter Internet Explorer - for det er jo den de fleste bruger. Dermed kan nogen ting optræde 'forkert' i Firefox, men det er heldigvis sjældent jeg oplever det.

Der er da mange flere fordele!

Ja det er der ingen tvivl om, men det vil være alt for omfangsrigt at nævne dem alle her. Jeg opdaterer dog denne side løbende, så kom endelig tilbage for flere tips og tricks senere :-)
:: Hvor finder jeg Firefox?

Hvis du ikke allerede har installeret Firefox, så er det bare med at komme i gang.
Installationspakken fylder ca. 5.5 MB, så den er endda hurtigt hentet.

Del gerne denne side med andre:


Bookmark and Share