RSS står for Really Simple Syndication eller på dansk Rigtig Simpel Syndikering, og er en måde hvor du kan hente indhold fra andre sider. Enten til dit website eller til en speciel RSS-reader.

Hvis du er nybegynder i forhold til RSS er du kommet til det rigtige sted.
Her vil jeg kort forklare hvad RSS går ud på, og hvordan du kan bruge det til din fordel.

Hvad er RSS?

RSS består grundlæggende af 1 fil der tilbydes af et website.
Den fil indeholder informationer kodet på en særlig måde, så det er muligt for en RSS-reader at læse indholdet - og ikke mindst præsentere det på en bestemt måde. Filen er skrevet i sproget XML.

Et website kan sagtens filbyde flere RSS-filer - eller feeds - som det hedder i RSS-terminologien.
F.eks. kan en avis dele sine feeds op så man kan få nøjagtig de nyheder man gerne vil. Det kunne f.eks. være

  • Indland
  • Udland
  • Sport
  • Erhverv
  • Alle nyheder

Det kan også være en forretning der tilbyder at man kan få feeds fra bestemte varegrupper, så man kan følge med i netop de priser man interesserer sig mest for.

Og det bedste af det hele er, at det er ganske gratis.Hvordan kan jeg bruge RSS?

Det der er fordelen for dig som bruger et, at du hurtigt kan danne dig et overblik over ret store mængder information. Et eksempel:
Du vil gerne følge med i nyhederne, men synes det er svært at overkomme at læse alle nyheder igennem i en avis eller på et website.

I stedet kan du læse RSS-feedet fra den pågældende avis, og på den måde - ved hjælp af overskrifter og korte referater - danne dig et overblik over hvad der interresserer dig. Når du har bestemt dig er hele nyheden kun 1 klik væk.


Hvor finder jeg RSS-feeds?

Der er masser af tjenester på nettet hvis eneste formål er at katalogisere RSS-feeds, så der er nok at gå i gang med.
Kig f.eks. på disse danske tjenester:

RSSKataloget.dk
Overskrift.dk eller
RSSguiden.dk

RSS-ikonDu kan også kigge efter RSS-symbolet på de websider du besøger. De fleste sider reklamerer gerne med at de tilbyder RSS, så det skulle ikke være så svært at se de forskellige steder. Kig efter det orange logo vist her til højre.

Det vil fremgå i en eller anden form. Enten som et stykke grafik som vist her, eller som et ikon knyttet til et link (som jeg f.eks. bruger når jeg linker til mit RSS-feed).

Nogen af de større sites bruger dog desværre ikke grafikken til at reklamere for deres feeds. Her må du finde RSS i teksten/menuen.

Dog har de fleste nyhedssites en speciel sektion dedikeret til RSS, og når du først har fundet den, er det bare med at komme i gang med at vælge de feeds du vil have.


Hvordan læser jeg feeds?

For at læse et feed skal du have en RSS-læser (en feed-reader)

Min egen personlige favorit er Google Reader der er både nem at gå til og på dansk.

Der er dog masser af andre readere, så det er bare med at prøve sig frem til du finder en der passer til netop dit behov. Som altid er Google din ven når du skal finde den slags :-)

Hvis du allerede bruger f.eks. Firefox kan browseren faktisk bruges til at læse RSS med i form af såkaldte "live bookmarks". Klik på et link til en RSS-fil, og så vil du få muligheden for at tilføje feedet som live bookmarks.

God fornøjelse med RSS!

:: Annoncer
domain og webhotel hos enavn.dk